Custom Kernel Kurulumu.
Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYAtPou4' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349
Daha önceden kurmuş olduğunuz bir freebsd'nin kernelini yeniden yapılandırarak, sisteminizi optimize edebilirsiniz. Gereksiz modulleri ve eklentileri kernelden çıkarttığınızda koddan eksiltmeler yaparak, satır azaltmış olacağınız için, bu durum direk olarak memory kullanımınıza yansıyacaktır.
Ayrıca, kernel derlemek sadece sistem optimizasyonu için yapılan bir şey değildir, bazen herhangi bir donanım sistem tarafından tanınmayabilir, bu durumda driverleri yükleyip gerekli olan kernel düzenlemesini yapmanız gerekebilir.
Kernel, bir işletim sisteminin merkezi sayılabilecek bir şeydir. Görevi, donanım ile programlar arasında iletişimi sağlamaktır. Yazılımların memory ve cpu ile alakalı iletişimlerinden sorumludur. Sistemi açtığınız zaman kernel memory'e yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar memoryde kalır.
Şimdi kurulu bir sistem üzerine, kernelin yeniden derlenerek nasıl kurulabileceğine gelelim.
Bu yazıda anlatılmış olan hemen her türlü bilgi, detaylı bir şekilde, freebsd Handbook'unun Building and Installing a Custom Kernel bölümünden alınmıştır, bu yazıda anlatılmamış ya da atlanmış konularla ilgili olarak ilgili adresten detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kernel dosyaları, default olarak /usr/src/sys dizini altında bulunur. Bu dizinin altında bulunan i386, alpha, amd64, ia64 vs. gibi alt dizinlerde ise, dizinlerin adlarından da anlaşılacağı üzere, farklı mimariler için farklı özellikler barındıran kernel dosyaları mevcuttur.
Eğer sisteminizde, /usr/src diye bir dizin yoksa, kurulum sırasında src dizinini sisteme yüklememişsiniz demektir. Ancak src dizinini, sysinstall'u çalıştırarak kolayca kurabilirsiniz. sysinstall menusunde Configure –> Distrubitions –> src –> all'i seçmeniz durumunda, tüm kaynak kodları sisteminize yüklenecektir.
Şimdi kernel'in yeniden nasıl derlenip kurulabileceğine geçelim.
i386 tabanlı bir sistemimiz olduğu varsayılarak, bu mimari için gerekli olan kernel dosyası, /usr/src/sys/i386/conf dizini altında bulunmaktadır. Sistem default olarak kurulduğu zaman sisteme yüklenen kernel'in adı default olarak GENERIC'tir. uname -a dediğiniz zaman kernel dosyanızın adını görebilirsiniz. Ilk olarak yapmamız gereken şey, GENERIC isimli kernel dosyasını, düzenlemeleri yapmak üzere başka bir isimle kopyalamaktır.
# cd /usr/src/sys/i386/conf # cp GENERIC MYKERNEL
Bu noktada, kernel dosyasını saklayacağımız yerin /usr/src dizini olması pek iyi bir fikir değildir. Çünkü yaşadığınız herhangi bir problem sonrasında, /usr/src dizinini silerek, CD'den yeniden kurmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, kernel dosyanızı kaybetmiş olursunuz. Aynı şekilde GENERIC isimli orjinal dosyayı da editlemek pek iyi bir fikir değildir. Zira, src dizininizi update ettiğiniz zaman, update sırasında GENERIC isimli dosyaya yeni kodlarla ilgili değişiklikler yazılabilir, bu durumda da kernel dosyasında yapmış olduğunuz değişiklikler uçar.
Bu sebeplerden dolayı, kernel dosyamızı daha güvenli bir yerde tutarak, i386 dizinine linklemek gibi güzel bir yol tercih etmek daha mantıklıdır. Bu işlemi şu şekilde yapabilirsiniz.
# cd /usr/src/sys/i386/conf # mkdir /root/kernels # cp GENERIC /root/kernels/MYKERNEL # ln -s /root/kernels/MYKERNEL
Kernel'i isimlendirdikten sonra install edilecek yeni kernel dosyası üzerinde düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz. Çok fazla seçenek olduğundan dolayı, burada hepsine teker teker değinmek imkansız, bu nedenle yapılabilecek düzenlemeler ile ilgili freebsd Handbook'unun The Configuration File isimli sayfasına bakabilir ve donanım özelliklerinize göre, ilgili düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Düzenlenmiş kernel dosyasını, derlemek ve install etmek için ise yapmak gerekenler şöyle.
Kaynak kodlarının bulunduğu dizine geçin.
# cd /usr/src
Kerneli derleyin.
# make buildkernel KERNCONF=MYKERNEL
ve install edin.
# make installkernel KERNCONF=MYKERNEL
Sisteminizi reboot ettiğiniz zaman, yeni kernel devreye girmiş olacaktır. Aşağdaki komut ile yeni kernelin yüklenip yüklenmediğini doğrulayabilirsiniz.
uname -a
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
- FreeBSD Upgrade Prosedürü (7.x’ten 7.2’ye)
- FreeBSD Ports Reinstall – FORCE_PKG_REGISTER
- VMWare Server – Guest FreeBSD Sistem Saatinin Geri Kalması…
- FreeBSD’de cvsup ile sistem güncellemek.
- ClamAV – Security Warning: No Support For Digital Signatures
Yorumlar
Henuz yorum yapilmamis.
Yorumda bulunun.