Ana Sayfa » *nix » iftop: Interface ve bağlantı bazlı bandwidth kullanımı

iftop: Interface ve bağlantı bazlı bandwidth kullanımı


BerbatKötüİdare EderGüzelHarika (Toplam 2 oy. 5 puan üzerinden ortalama 3,00 || Oy vererek siz de katkıda bulunabilirsiniz.)
Loading...

Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYE0UMUO' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349

Zaman zaman, kullanışlı satırı araçlarına değiniyorum ve bu yazıda da benzer şekilde iftop isimli bir uygulamadan bahsedeceğim. Adından da anlaşılacağı gibi iftop, satırından top'a benzer bir şekilde network kullanımının görüntülenebildiği güzel bir uygulamadır. iftop, bandwidth aktivitesini bağlantı bazlı olarak sort ederek gösterdiği için en çok trafiği hangi bağlantıların yaptığını tespit etmek için oldukça yararlı. Özellikle, iftop'ı networkünüzün çıkış noktasında bir yerde çalıştırarak networkü sömüren node'ları tespit etmeniz çok kolay olacaktır.

iftop, Debian tabanlı dağıtımların çoğunun ana paket depolarında ve RHEL dağıtımlar için rpmforge repository'sinde bulunuyor. Dolayısı ile ilgili sistemlerin paket yöneticileri üzerinden kurmak mümkün olduğu gibi sisteminize öncesinden libpcap ve libcurses paketlerini kurduktan sonra kaynak kodları üzerinden kurabilirsiniz.

iftop'ı basitçe, aşağıdaki gibi network kullanımını görüntülemek istediğiniz ağ kartını belirterek çalıştırabilirsiniz:

# iftop -i [interface]

Öntanımlı komutun bir görüntüsü aşağıdaki gibidir:

iftop'ın hostname ve servis bilgisini çözümlemesini istemezseniz, komutu aşağıdaki şekilde çalıştırabilirsiniz:

# iftop -i [interface] -Nn

ve ayrıca, iftop'ı networkun çıkış noktasında bir yerlerde kullanıyorsanız, -p parametresi ile doğrudan belirttiğiniz interface üzerinden geçmeyen trafik de görüntülenecektir. Aycıda, top ekranını daha anlaşılır kılmak için s ve d kısa yollarından da yararlanabilirsiniz. iftop komutu çalışırken s tuşuna basarsanız source, d tuşuna basarsanız destination bilgisi gizlenecektir. Bu şekilde örnek olarak hangi hostların (nereye bağlantı kurduklarının önemi olmaksızın) networkü ne kadar kullandıkları sort edilebilmektedir. Aynı şey hangi destinasyonun (d) band genişliğini ne kadar kullandığının görüntülenmesi için de kullanılabilir. (Misal olarak youtube trafiğinin oransal olarak saptanması.)

iftop ile detaylı bilgi için aşağıdaki adrese göz atabilirsiniz:

http://www.ex-parrot.com/pdw/iftop/

Visited 1.271 times, 1 visit(s) today
Kategoriler: *nix |

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


- ncdu – Disk Kullanımı Görüntüleme Aracı
- Arping – Link Layer (L2) Pinging
- Linux: Ethernet Bağlantı Hızının Tespit Edilmesi
- lsof (LiSt Open Files) Kullanımı ve Örnek Komutlar
- Linux Sistemlerde FTP Dizinlerinin Mount Edilmesi

Yorumlar


Henuz yorum yapilmamis.

Yorumda bulunun.