Ana Sayfa » ipucu » PasswordCard ile Hatırlaması Kolay Güvenli Şifreler

PasswordCard ile Hatırlaması Kolay Güvenli Şifreler


BerbatKötüİdare EderGüzelHarika (Toplam 3 oy. 5 puan üzerinden ortalama 4,33 || Oy vererek siz de katkıda bulunabilirsiniz.)
Loading...
PasswordCard, uzun ve karmaşık şifreler üretmeye ve bunları kolayca hatırlamaya olanak sağlayan zekice düşünülmüş ve güzel bir sistemidir. Üstelik, -resimde bir örneği görüldüğü üzere- kredi kartı ebatlarında olması ve cüzdanda taşınabilmesinden ötürü şifrelerinizi güvenle yanınızda taşımaya da olanak sağlıyor.

Üst satırında semboller ve yukarıdan aşağı sol sırasında rakamlar bulunan, farklı renk satırlara sahip PasswordCard sayesinde, üretilen şifrelerin akılda tutulmasına gerek kalmıyor. Şifrenizin  sembol ile sıra numarasını/rengini bilmeniz, şifrenizi hatırlamanız için yeterli oluyor.

Bilgi güvenliğinin yumuşak karnı olan zayıf ve tahmin edilebilir şifrelerden sakınmaya olanak sağlayan bir araç olmasından ötürü, yazının devamında, PasswordCard ile ilgili biraz daha fazla detaya değinmek istiyorum;

Benzersiz (Unique) Şifre Kartları


PasswordCard, http://www.passwordcard.org/ adresinden edinebiliyor ve ilgili siteye her girişte bir yenisi üretildiği için her bir kartın eşşiz (unique) olması sağlanıyor. Bu şekilde siteden çıktısını aldığınız kartınız sadece size özel oluyor. Ayrıca, kart üretilirken bir de  ID no veriliyor, bu şekilde yarın öbürgün, şifrelerinizi oluşturduğunuz kartınızı kaybetmeniz durumunda siteden ID numaranız ile aynı kartı yeniden üretebiliyorsunuz.

Kolaylık


PasswordCard uzun ve karmaşık şifreleri akılda tutma zorunluluğunu ortadan kaldırarak işleri son derece kolaylaştırıyor. Örnek olarak büyük küçük harf ve rakamlardan oluşan 10 karakter uzunluğunda bir şifre ürettiğiniz zaman, bu karmaşık şifre yerine aklınızda tutmanız gerekenler aşağıdaki basit bilgiler oluyor:
  • Sembol / Satır Numarası (ya da Satır Rengi)
  • Şifreyi oluşturan karakter dizesinin yönü. (Soldan sağa, Yukarıdan Aşağı, Çapraz vs. gibi)
  • Şifrenin kaç karakterden oluştuğu.

Bu şekilde, misal olarak yukarıdaki şifre kartı kullanılarak üretilen 10 haneli 899NX2xCPr gibi bir şifreyi hatırlamak için, “kare, 7 (pembe), soldan sağa, 10″ bilgisini akılda tutmanız yeterli oluyor. Elbette, şifrelerinizin yönünü soldan sağa yerine, sağdan sola, aşağıdan yukarı gibi alışılmadık yönlere göre seçip, tahmin edilmelerini daha da zorlaştırabiliyorsunuz .

Ekstra Özellikler


Bunun yanı sıra, siteye girdiğiniz zaman oluşturulan kart öntanımlı olarak sadece rakam ve harflerden oluşuyor fakat sayfadaki “check this to include symbols.” yazan kutucuğu işaretlerseniz, harf ve rakamların yanı sıra, karta semboller de ekleniyor. Bu şekilde daha da güçlü şifreler üretmeye olanak sağlanıyor.

Ayrıca, aynı alanda bir de “check this for an area with only digits.” yazan bir kutucuk bulunuyor. Bunu işaretlemeniz durumunda ise, kartın belli bir bölümü sadece rakamlardan oluşuyor. Böylece, banka ya da kredi kartı gibi sadece rakamdan oluşması gereken şifreler de PasswordCard ile üretilebiliyor.

Ekstra Güvenlik


Güvenlik konusunda exstra titizseniz, PasswordCard servisine https://www.passwordcard.org/ şeklinde HTTPS üzerinden de erişebiliyorsunuz,

Son olarak, ben PasswordCard fikrini çok beğendim. Belki siz de kullanmak istersiniz.

Visited 698 times, 1 visit(s) today
Kategoriler: ipucu,Security |

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


- pwgen ile Rastgele Şifre Üretmek
- Yet Another Password Encryption Tool (Yapet) ile Şifre Güvenliği
- Pure-Ftpd – md5 Encrypted Kullanıcı Şifrelerinin Değiştirilmesi
- qmail – Giden Maillerin DKIM ve DomainKeys ile İmzalanması
- Portaudit ile Kurulu Paketler için Zafiyet Takibi

Yorumlar


  1. gLaXo | (Ekim 6th, 2010 8:08 am)

    Merhaba.
    güzel bir haber.Siteye girdim ancak yazıda olan resimli kart sitede gözükmüyor.Print dedim,o anki sayfayı yazdırdı.Tam olarak nasıl yapılacağını anlayamadım..

    [Cevapla]

    Cagri Ersen tarafından yanıtlandı.

    Selamlar,

    Siteye girdiğiniz de, ekranın sağ bölümünde sizin için oluşturulan password kartı görmeniz gerekir, ve gene sağ taraftaki print butunona basmanız sonucu kartınız yazıcıya gönderilir.

    [Cevapla]

  2. baris | (Temmuz 13th, 2012 8:50 pm)

    yukarıda “kare, 7 (pembe), soldan sağa, 10″ 899NX2xCPr sayısını verirsiniz demişsiniz fakat ben eYvqbngdEp olarak görüyorum şifreyi???

    [Cevapla]

    Cagri Ersen tarafından yanıtlandı.

    Evet haklısınız; ben satır atlamışım.

    [Cevapla]

  3. muhammed | (Ekim 5th, 2014 10:13 am)

    çok güzel bi sistem hoşuma gitti paylaşım için teşekkürler.
    acaba bunun algoritması hakkında bi fikri olan varmı?

    [Cevapla]

Trackbacks

Yorumda bulunun.