Ana Sayfa » *nix » RHEL Sistemlerde Orphaned Paketlerin Kaldırılması

RHEL Sistemlerde Orphaned Paketlerin Kaldırılması


BerbatKötüİdare EderGüzelHarika (Toplam 1 oy. 5 puan üzerinden ortalama 5,00 || Oy vererek siz de katkıda bulunabilirsiniz.)
Loading...

Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYZNb41x' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349

ve Fedora gibi tabanlı sistemlerde kullanarak bir paketi sistemden kaldırdığınızda, ilgili paket sisteme kurulurken otomatik olarak beraberinde yüklenen bağımlılık paketleri (dependencies) kaldırılmazlar. Örnek vermek gerekirse, sisteminize httpd paketini kurduğunuz zaman, httpd'nin gereksinim duyduğu apr, apr-util, apr-util-ldap, httpd-tools, mailcap gibi paketler de sisteme yüklenecektir. Ancak httpd paketini sistemden kaldırmak istediğiniz zaman sadece httpd'nin kendisi kaldırılacak; bağımlılık paketlerine dokunulmayacaktır.

Sistemde örnekteki gibi kullanılmayan paketlerin bulunması pratikte pek sorun teşkil etmez ancak titiz bir sistem yöneticisi olarak dosya sisteminde kullanılmayan paketlerden kaynaklı kütüphanelerin vs. bulunmasını istemeyebilirsiniz. Bu durumda da sistemden herhangi bir paket remove ederken bağımlılık paketlerini de kaldırmak isteyebilirsiniz. İşte bu iş için -plugin-remove-with-leaves isimli bir plugini bulunuyor. Aşağıda sisteme eklenmesi ve kullanılması ile ilgili detay bulabilirsiniz:

İlgili plugin dosyası base yum deposunda bulunduğundan ötürü sisteme aşağıdaki şekilde direk olarak ekleyebilirsiniz:

# yum install yum-plugin-remove-with-leaves

Böylece herhangi bir paketi bağımlılıkları ile sistemden kaldırmak için yum komutunu şu şekilde kullanıyoruz.

# yum remove --remove-leaves paket-adi

Bir de plugin'in /etc/yum/pluginconf.d/remove-with-leaves.conf isimli, aşağıdaki içeriğe sahip bir conf dosyası bulunuyor;

[main]
enabled = 1
#exclude_bin = 1
#remove_always = 1

Dosyada comment out edilmiş exclude_bin parametresi, içerisinde binary dosya bulunduran bağımlılık paketlerine dokunulmamasını belirtirken, remove_always parametresi ise bağımlılıkların ayrıca belirtilmeksizin herzaman kaldırılmasını belirtmektedir.

Visited 216 times, 1 visit(s) today
Kategoriler: *nix |

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:


- Yum Komutları ve Kullanımı
- CentOS x86_64 Sistemlerden i386 Paketlerin Kaldırılması
- CentOS Üzerine MongoDB Kurulumu
- CentOS üzerinde Fail2Ban ile Brute Force Önlemi
- CentOS üzerine Rsyslog Kurulumu ve Yapılandırması

Yorumlar


Henuz yorum yapilmamis.

Yorumda bulunun.