CentOS 7.0 Üzerinde Zimbra Server 8.0 Kurulumu
Warning: mysqli_query(): (HY000/3): Error writing file '/tmp/MYT7V7oj' (Errcode: 28 - No space left on device) in /usr/share/nginx/html/syslogs/wp-includes/class-wpdb.php on line 2349
Bir eposta sunucusuna ihtiyaç duyduğunuzda seçebileceğiniz bir çok alternatif bulunuyor; bunlardan en iyilerinden birisi ise gerek kolay yapılandırması ve gerekse görsel olarak güzel bir yönetim arabirimi sunması, ve son kullanıcıya modern ve mobil uyumlu arayüz sunması nedeniyle zimbra Collaboration Suit'dir. Özellikle alternatif posta sunucularından farklı olarak takvim, dosya paylaşımı, görev listesi, görsel konferans ve sunduğu bir çok yan uygulamayla birlikte firmaların iş yapış şekillerine ve koordinasyonlarına da son derece olumlu katkılar yapan zimbra'nın GPL lisanslı Open Source sürümü tekbaşına hemen bir çok firmanın temel ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak şekilde bir çok özellik barındırıyor.
Yakın zamanda, Telligent Systems tarafından VMWare'den alınan zimbra'nın Network Edition isimli bazı ek özellikler sunan bir de ücretli sürümü bulunuyor. Ama yukarıda da bahsettiğim gibi genel anlamda Open Source Edition temel ihtiyaçları karşılamak açısından son derece yeterli. Zimbra her ne kadar cloud-based bir e-mail platform çözümü olsa ve bu nedenle aynen Google Apps'de olduğu gibi web üzerinden istemci erişimine yoğunlaşmış olsa da Zimbra Desktop adında bir mail istemcisi de bulunuyor.
Bir çok bileşenden oluşan Zimbra Collaboration Suite'in temel bileşenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Sade ve şık bir arayüzü bulunuyor. Gelen e-postaların yedeklenmesi gelen e-postaların yönetimi açısından her detay düşünülmüş.
Takvim
Zimbra'nın Calendar bileşeni ile takviminize, doğrudan mail hesabınızdan erişip yönetip, takviminizi üçüncü kişilerle paylaşabiliyorsunuz. CalDAV desteği de olduğu için harici takvim uygulamalarınızla senkronize edebiliyorsunuz.
Evrak Çantası
Doğrudan zimbra hesapları içerisinden erişilebilen ve her bir kullanıcı için bir adet oluşturulan, dosya depolama ve senkronizasyonuna olanak sağlayan Briefcase özelliği, sunucu üzerinde duran dosyalarınızı üçüncü kişiler ile paylaşmanıza ve ortak çalışma alanları yaratmanıza olanak sağlıyor.
Yukarıdaki temel bileşenler dışında Zimbra'nın built-in özellikleri arasında internal bir AntiSPAM ve Antivirüs (Spamassassin ve ClamAV) sistemi, detaylı quota tanımlamaları, son kullanıcı seviyesinde yönetilebilen out-of-office, aliasing ve gelen giden mailler için belirlenen kriterlere göre aksiyon alınmasını sağlayan filtering mekanizması, sınırsız sayıda domain, hesap ve posta listesi ekleme gibi bir çok özellik bulunuyor.
Kurulum & Yapılandırma
Zimbra'nın, RHEL ve Debian gibi popüler bir çok linux dağıtımı için pre-compiled paketleri mevcut olduğundan doğrudan sisteminizin paket yöneticisi üzerinden kurabiliyorsunuz. Ben kurulum için CentOS 7.0 x64 kullanıyorum bu nedenle yazıda anlatılan yönergeler bu dağıtım ve RHEL tabanlı diğer dağıtımlar için uyumlu olacaktır.
Gereksinimler
Kurulum öncesinde hazırlık olarak aşağıdaki gereksinimlerin yerine getirilmiş olması gerekmektedir:
– Minimum 3 GB RAM (Tavsiye edilen 4 GB).
– Minimum 2.0 GHz CPU.
– 5 GB boş alan.
Kurulum
Gereksinimleri yerine getirmek için öncesinde sistemimizi update ediyoruz:
# yum update -y
Sonrasında da gereksinim duyduğumuz paketleri sisteme yüklüyoruz:
# yum install -y gmp libidn wget nano make nc sudo sysstat libtool-ltdl glibc perl ntp perl-core
Ardından, postfix, iptables ve SELinux servislerini kapatıyoruz.
# service postfix stop && chkconfig postfix off && service iptables stop && chkconfig iptables off # setenforce 0 # sed -i ‘s/SELINUX=enforcing/SELINUX=disabled/g' /etc/selinux/config
Not: Biz bu yazıda iptables'ı devredışı bıraktık ancak sunucunuz üzerinde iptables kullanıyorsanız bu durumda tcp 25,80,110,143,443,465,993,995 portlarına heryerden, 389, 7071 ve 7025 portlarına da sadece sizin kendi networkünüzden erişilecek şekilde iptables kuralları girmeniz gerekir.
Sonraki adım olarak sunucunun kendi ismini doğrudan çözümleyebilmesi için /etc/hosts dosyamıza sunucunun FQDN bilgilerini ve ip adresimizi gireceğiz.
Benim kullandığım sunucunun hostname'i mail.linuxakademi.com.tr ve ip adresi de 192.168.12.100, bu nedenle hosts dosyasının en altına “192.168.12.100 mail.linuxakademi.com.tr mail” şeklinde bir kayıt giriyorum. Siz de ilgili bilgileri kendinize göre düzenledikten sonra aşağıdaki şekilde giriş yapabilirsiniz:
# echo "IPADRESİNİZ mail.alanadi.com mail" >> /etc/hosts
Bu tanımlamalardan sonra sunucumuz kuruluma hazır hale gelecektir. Ancak öncesinde -sistem update'i de yaptığımız için- sunucuyu reboot edelim:
# reboot
Sistem tekrar açıldıktan sonra Zimbra paketini download edeceğiz. Zimbra Open Source Edition'ın şu anki son sürümü 8.0.7 ve download linki http://files2.zimbra.com/downloads/8.5.0_GA/zcs-8.5.0_GA_3042.RHEL7_64.20140828204420.tgz olarak geçiyor. Ancak siz kurulum sırasında mutlaka yeni bir sürüm olup olmadığını http://www.zimbra.com/downloads/os-downloads.html adresinden kontrol etmeyi unutmayın.
Şimdi paketi download edip açalım:
# cd /tmp # wget http://files2.zimbra.com/downloads/8.5.0_GA/zcs-8.5.0_GA_3042.RHEL7_64.20140828204420.tgz # tar zxvf zcs-8.0.7_GA_6021.RHEL6_64.20140408123911.tgz
Daha sonra da ilgili dizine girip kurulumu başlatalım:
# cd zcs-8.0.7_GA_6021.RHEL6_64.20140408123911 # ./install.sh --platform-override
Kurulumu başlattığınız zaman yönerge olarak aşağıda gördüğünüz şekilde bir kaç soru sorulacaktır; sorulara öntanımlı cevaplarını vermeniz Single kurulumlar için yeterlidir – ki biz de bu şekilde yapıyoruz.-
Do you agree with the terms of the software license agreement? [N] Y Install zimbra-ldap [Y] Y Install zimbra-logger [Y] Y Install zimbra-mta [Y] Y Install zimbra-snmp [Y] Y Install zimbra-store [Y] Y Install zimbra-apache [Y] Y Install zimbra-spell [Y] Y Install zimbra-memcached [N] N Install zimbra-proxy [N] N
Son olarak da sistemde yapılacak değişiklikleri onaylıyoruz:
The system will be modified. Continue? [N] Y
Ana kurulumun ardından temel ayarların yapılacağı Menü gelecektir.
Main menu 1) Common Configuration: 2) zimbra-ldap: Enabled 3) zimbra-store: Enabled +Create Admin User: yes +Admin user to create: [email protected] ******* +Admin Password UNSET +Anti-virus quarantine user: [email protected] +Enable automated spam training: yes +Spam training user: [email protected] +Non-spam(Ham) training user: [email protected] +SMTP host: mail.alanadi.com +Web server HTTP port: 80 +Web server HTTPS port: 443 +Web server mode: https +IMAP server port: 143 +IMAP server SSL port: 993 +POP server port: 110 +POP server SSL port: 995 +Use spell check server: yes +Spell server URL: http://mail.alanadi.com:7780/aspell.php +Configure for use with mail proxy: FALSE +Configure for use with web proxy: FALSE +Enable version update checks: TRUE +Enable version update notifications: TRUE +Version update notification email: [email protected] +Version update source email: [email protected] 4) zimbra-mta: Enabled 5) zimbra-snmp: Enabled 6) zimbra-logger: Enabled 7) zimbra-spell: Enabled 8) Enable VMware HA: no 9) Default Class of Service Configuration: r) Start servers after configuration yes s) Save config to file x) Expand menu q) Quit
Bu menu'de yapacağımız ilk iş bir zimbra admin hesabı oluşturmak – ki halihazırda tanımlıdır- ve şifresini belirlemektir. Bunun için Ana menüde 3 diyerek aşağıdaki tanımlamaları yapalım:
Select, or 'r' for previous menu [r] 3 Create admin user: [[email protected]] [email protected] Password for [email protected] (min 6 characters): [_9ty9y8ui] password
Bu işlemin arından r ile Ana menü'ye geri dönüp sistemin timezone'unu değiştirmek üzere önce 1 ile “Common configuration” bölümüne oradan da 6 zaman dilimini ayarlayacağımız bölüme geçiyoruz::
*** CONFIGURATION COMPLETE - press 'a' to apply Select from menu, or press 'a' to apply config (? - help) 1 Common configuration 1) Hostname: mail.alanadi.com 2) Ldap master host: mail.alanadi.com 3) Ldap port: 389 4) Ldap Admin password: set 5) Secure interprocess communications: yes 6) TimeZone: Europe/Helsinki 7) IP Mode: ipv4 8) Default SSL digest: sha1 Select, or 'r' for previous menu [r] 6
Sonrasında listeden istediğiniz zaman diliminin kodunu (Europe/Istanbul = 81) girip enter ile devam edin ve bir önceki menüye dönmek için “r” tuşuna basın.
Bundan sonra olarak değişikliklerin kaydedilmesi için “a” tuşuna basarak apply diyoruz ve son olarak da onay veriyoruz:
*** CONFIGURATION COMPLETE - press 'a' to apply Select from menu, or press 'a' to apply config (? - help) a Save configuration data to a file? [Yes] yes Save config in file: [/opt/zimbra/config.7622] /root/zimbra-installation.txt Saving config in /root/zimbra-installation.txt...done. The system will be modified - continue? [No] yes
Bu işlemin ardından konfigurasyon işlemleri yapılmaya başlayacak ve bir müddet sonra aşağıdaki gibi “Configuration complete – press return to exit” ibaresi görüntülenecektir.
*** CONFIGURATION COMPLETE - press 'a' to apply Select from menu, or press 'a' to apply config (? - help) a Save configuration data to a file? [Yes] yes Save config in file: [/opt/zimbra/config.8407] Saving config in /opt/zimbra/config.8407...done. The system will be modified - continue? [No] Yes Operations logged to /tmp/zmsetup.07132014-194047.log Setting local config values...done. Initializing core config...Setting up CA...done. Deploying CA to /opt/zimbra/conf/ca ...done. Creating SSL zimbra-store certificate...done. Creating new zimbra-ldap SSL certificate...done. Creating new zimbra-mta SSL certificate...done. Installing mailboxd SSL certificates...done. Installing MTA SSL certificates...done. Installing LDAP SSL certificate...done. Initializing ldap...done. Setting replication password...done. Setting Postfix password...done. Setting amavis password...done. Setting nginx password...done. Creating server entry for mail.alanadi.com...done. Setting Zimbra IP Mode...done. Saving CA in ldap ...done. Saving SSL Certificate in ldap ...done. Setting spell check URL...done. Setting service ports on mail.alanadi.com... Adding mail.alanadi.com to zimbraMailHostPool in default COS...done. Setting zimbraFeatureTasksEnabled=TRUE...done. Setting zimbraFeatureBriefcasesEnabled=FALSE...done. Setting MTA auth host...done. Setting TimeZone Preference...done. Initializing mta config...done. Setting services on mail.alanadi.com... Creating domain mail.alanadi.com...done. Setting default domain name...done. Creating domain mail.alanadi.com...already exists. Creating admin account [email protected]. Creating root alias...done. Creating postmaster alias...done. Creating user [email protected]. Creating user [email protected]. Creating user [email protected]. Setting spam training and Anti-virus quarantine accounts...done. Initializing store sql database...done. Setting zimbraSmtpHostname for mail.alanadi.com...done. Configuring SNMP...done. Setting up syslog.conf...done. Starting servers...done. Installing common zimlets... com_zimbra_phone...done. com_zimbra_proxy_config...done. com_zimbra_bulkprovision...done. com_zimbra_attachmail...done. com_zimbra_cert_manager...done. com_zimbra_clientuploader...done. com_zimbra_srchhighlighter...done. com_zimbra_webex...done. com_zimbra_adminversioncheck...done. com_zimbra_viewmail...done. com_zimbra_url...done. com_zimbra_date...done. com_zimbra_attachcontacts...done. com_zimbra_tooltip...done. com_zimbra_ymemoticons...done. com_zimbra_email...done. Finished installing common zimlets. Restarting mailboxd...done. Creating galsync account for default domain...done. You have the option of notifying Zimbra of your installation. This helps us to track the uptake of the Zimbra Collaboration Server. The only information that will be transmitted is: The VERSION of zcs installed (8.0.7_GA_6021_RHEL6_64) The ADMIN EMAIL ADDRESS created ([email protected]) Notify Zimbra of your installation? [Yes] No Setting up zimbra crontab...done. Configuration complete - press return to exit
Yapılandırma işlemlerinden sonra enter ile devam edip kurulumu tamamlıyoruz. Kurulumun arından, sistem servislerini kontrol etmek için zimbra kullanıcısına geçip zmcontrol status komutu ile durumu inceleyelim:
# su $ zmcontrol status
Kurulumunuz sorunsuz gittiyse, bu ekranda aşağıdaki gibi bir çıktı almanız gerekmektedir.
Host mail.alanadi.com antispam Running antivirus Running ldap Running logger Running mailbox Running mta Running opendkim Running snmp Running spell Running stats Running zmconfigd Running
Herşey çalışmaktaysa, Zimbra'nın yönetim arabirimine https://mail.alanadi.com-ya-da-ipadresi:7071 adresi üzerinden erişebilir, alan adı ve kullanıcılarınızı açarak sisteminizi yapılandırmaya başlayabilirsiniz. Yapılandırma tamamen web arabirimi üzerinden ve kolayca yapılabildiği için bu konuda detaya girmeyeceğim.
Zimbra ile ilgili her tür bilgi için ayrıca, http://www.zimbra.com/ adresine göz atabilirsiniz.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
- 389 Directory Server (LDAP) Kurulum ve Yapılandırması
- OSSEC (HIDS) Kurulumu ve Yapılandırması
- CloneZilla Server – Bölüm 1: Kurulum ve Yapılandırma
- Portsnap ile Süratli Ports Collection Güncellemesi.
- Two-Factor Auth Destekli OpenVPN Server Kurulumu
Yorumlar
Trackbacks
Yorumda bulunun.
centos 7 üzerine freepbx + asterix kurulumunu anlatman dileği ile .
[Cevapla]
selamun aleykum hopcam
sifirdan kurulu centos 7 uzerine zimbra kurunca host dosyasinda hata gosteriyor
zimbra kurabilmem icin baska hangi servislerin calisiyor yada kurulu olmasi gerekmektedir
mesela sistemde DNS servisinin kurulu olmasi gerekiyormu
Tesekurler
[Cevapla]
Hayır dns servisinin kurulu olmasına gerek yok.
Sadece sistenin hostname’i ile ip adresi hosts dosyasında tanımlı olmalıdır. (Aynen yazıda bahsedildiği gibi.)
[Cevapla]
geri dönüş için teşekürler
[Cevapla]
host dosyasinindan sonra su sekilde bir hata ile karsilasiyorum
Do you agree with the terms of the software license agreement? [N] y
Checking for prerequisites…
FOUND: NPTL
FOUND: nmap-ncat-6.40-4
FOUND: sudo-1.8.6p7-11
FOUND: libidn-1.28-3
FOUND: gmp-5.1.1-5
FOUND: libaio-0.3.109-12
FOUND: libstdc++-4.8.2-16.2
FOUND: unzip-6.0-13
MISSING: perl-core
Checking for suggested prerequisites…
FOUND: perl-5.16.3
FOUND: sysstat
FOUND: sqlite
###ERROR###
One or more prerequisite packages are missing.
Please install them before running this installer.
Installation cancelled.
[Cevapla]
perl-core paketinin eksik olduğunu söylüyor.
yum install perl-core ile kurabilirsiniz.
[Cevapla]
Tesukurler zimbranin bu kurulumunda kullanici kisitlamasi varmidir
[Cevapla]
Kullanıcı kısıtlaması ile kastınız nedir ?
[Cevapla]
Merhaba
Diyelimki 100 kullanicili bir sirket var ve 100 kullanicinin tamamina mail acabiliyormuyuz yanlis hatirlamiyorsam bazi mail serverler 10 kullanicidan sonra lisans istiyorlar
Zimbra mailde bu sekilde bi engelle karsilasiyormuyuz
Tesekurler
[Cevapla]
Selamlar,
Hayır herhangi bir domain ya da mailbox sınırı yok.
[Cevapla]
Merhaba , ben makalenize dayanarak kurulum yaptım fakat dışarı mail atabiliyorum ama ne zimbra da açtığım mail hesaptan kendine kendine nede bir gmail veya hotmailden zimbradaki bir mail hesabına mail atabildim.. aslında atıyor kuyrukta görüyorum gelen mailleri ama kullanıcının hesabına düşmüyor. log tadınba bişeyler yokmu görsek neden hesaba düşmediğine bakabilirmiyiz yada config eksikliğimi var acaba. gmail den atıyorum maili zimbra kuyruğundada görüyorum gelmiş ama hesaba düşmüyor… port tanımlamaları dns mx kayıtları vs tamamdır..
[Cevapla]
Selamlar,
Loglar, /opt/zimbra/log/ altında bulunuyor, bu dizinde mailbox.log dosyasında tüm aktiviyeyi görebilirsiniz.
[Cevapla]
Sanırım Mahmut’un sorunu sunucusunun NAT arkasında olması. Bunun için iki yöntem kullanabilir;
1) http://wiki.zimbra.com/wiki/Incoming_Mail_Problems
2) http://wiki.zimbra.com/wiki/Split_DNS
Selamlar
[Cevapla]
Hocam merhabalar,
Mail server kurulumunu yaptım içerden ve dışardan sıkıntısız mail alabiliyoruz fakat prod ortama geçirmeden önce spam filter ve antivirüsü düzgün bir şekilde devrede oldugundan emin olmak istiyorum.Bu konuda ufak bir yazı hazırlamanız mümkünmüdür?Online test spam maili atan sitelerden test ettiğimde mail server engellemiyor ve direk kullanıcının gelen kutusuna düşüyor.
Teşekkürler.
[Cevapla]